Stacz Wilhelm

Artisitiek coördinator 

Meer over Stacz 

Tijdens zijn studie sociale psychologie groeide het besef bij Stacz dat wetenschap kunst nodig heeft, en andersom. In de daaropvolgende jaren in de undergroundcultuur groeide het besef dat underground mainstream nodig heeft, en andersom. In het grijze grensgebied tussen werelden voelt hij zich thuis. Daar waar zekerheden zoekraken. 
Stacz kwam in 1994 in contact met dans als kunstvorm van de belichaming en beweging. Ze liet hem nooit meer los.  

Wat betekent dans voor jou? ‘Gérard Lemaître zei eens ‘dans is een geheim’ en alleen al de manier waarop hij het zei, maakte het waar. Dans is voor mij de sleutel tot niet-weten. Tot het besef dat de werkelijkheid te rijk en te veranderlijk is om te kunnen bevatten, maar dat we via dans haar als zodanig kunnen ervaren - en omarmen. Dat is de wijsheid die ik bij iedere danser zie die eerst danst en dan denkt. Bij iedere choreograaf die met zijn dans betekenis geeft en tegelijk betekenis vernietigt. En bij iedere toeschouwer die geen woorden kan vinden om haar ontroering uit te drukken. Of om Peggy Lee te citeren: ‘if that’s all there is, my friends, then lets keep dancing’.

NDD Team Stacz_0912.jpeg

‘Hoeveel complexiteit kunnen we verdragen? En omgekeerd: hoeveel vereenvoudiging hebben we nodig om te overleven? Het zijn vragen zonder antwoorden die als een rode draad door mijn leven lopen.’