Nederlandse Dansdagen: beleef de rijke wereld van de Nederlandse dans
4 tot en met 10 oktober 2024 in Maastricht.
De Nederlandse Dansdagen vinden dit jaar voor de 27e keer plaats in Maastricht. Het feest van de Nederlandse dans zal weer gevierd worden in theaters, op bijzondere locaties in de stad, online, en vanuit de Danstent op het Vrijthof. Onder het motto ‘Dans met mij’ worden publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht om dans in alle verschijningsvormen te vieren. Van klassiek ballet tot hiphop, van grootmeesters tot aanstormend talent, van theater tot film en events voor een jong publiek.
7 mei 2024
Het festival opent op vrijdagavond met het Nederlandse Dansdagen Gala, waar de belangrijkste dansprijzen van het land worden uitgereikt. De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht geeft een impuls aan opkomend talent en met de prestigieuze Zwanen en Jonge Zwanen van de VSCD worden grensverleggende topprestaties gevierd. Deze feestelijke avond wordt omlijst met bijzondere optredens van oud-prijswinnaars, toonaangevende makers en verrassende gasten. Het gala wordt gepresenteerd door Anna Drijver.
Meesterwerken, gepresenteerd door choreografe/cabaretier Mouna Laroussi op zaterdagavond is het enige moment in het jaar waarop vier Nederlandse topgezelschappen op één podium te zien zijn: Het Nationale Ballet, Scapino Ballet, Introdans en Nederlands Dans Theater.
Een hele week in de Danstent
Voor het derde jaar keert de Danstent terug op het Vrijthof en voor het eerst zal deze bijzondere spiegeltent gedurende het hele festival blijven staan. Dé ontmoetingsplek voor dansliefhebbers en hét podium voor iedereen die wil dansen, battlen, clubben of van dichtbij van dans wil genieten. Dit keer worden er, naast workshops overdag, avonden voor salsa, tango, linedancing en lindyhop georganiseerd.
De Nederlandse Dansdagen organiseert hier ook een experimental hiphop battle, samen met het Open Your Mind festival (Eindhoven) en The Notorious IBE (Heerlen). Zeventien dansscholen uit Limburg presenteren zich op het jaarlijkse Open Podium, er is een speciale editie van Dansen in het park voor ouderen en je kunt een workshop rolstoeldansen volgen.
Dicht op de huid
Een belangrijke missie van de Nederlandse Dansdagen is om dans dichterbij te brengen en publiek de kunstvorm op verschillende manieren te laten ervaren. De sfeervolle Sint Janskerk op het Vrijthof wordt daarom op zaterdag 5 oktober voor een dag omgevormd tot een plek waar dans in zijn puurste vorm wordt gepresenteerd, dicht op de huid van de performers. Een deel van het programma is gewijd aan Limburgse makers, een deel aan opmerkelijke voorstellingen die ondanks hun in het oog springende kwaliteit nog nauwelijks in Nederland te zien zijn geweest.
Premières tijdens de Dansdagen
DANSLOKAAL is het jaarlijkse talentontwikkelingsproject van Conny Janssen Danst in samenwerking met Korzo en Dansateliers, waarbij talentvolle makers uitgenodigd worden om nieuw werk te ontwikkelen met de dansers van het Rotterdamse gezelschap. Na de première tijdens de Nederlandse Dansdagen en een reeks voorstellingen in Huis Conny Janssen Danst in Rotterdam, gaat DANSLOKAAL 12 op tournee langs verschillende theaters in Nederland.
In Alphabets of Flesh maakt choreograaf Roshanak Morrowatian voelbaar hoe het is om een lichaam in diaspora te zijn. Ze creëert met choreografie, taal, muziek en videokunst een tijdelijk (t)huis voor drie performers die hun geboorteland hebben verlaten en waarbinnen ze zich verhouden tot hun versplinterde ervaring van tijd en ruimte. Een speciale versie vindt plaats op 10 oktober in het Bonnefantenmuseum, wanneer de voorstelling wordt gepresenteerd temidden van de werken van de Poolse kunstenaar Małgorzata Mirga-Tas, die in haar werk de viering van de Roma-identiteit centraal stelt en daarbij het mythische met het alledaagse verweeft.
Winnares van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2023, Junadry Leocaria, toont het autobiografische duet Mi Pret’i Wowo (mijn oogappel). Als research voor het werk reisde de choreograaf met haar vader – die professioneel danser was - naar Nigeria, het land waar een deel van haar roots ligt.
The Ruggeds en Ghetto Funk Collective
Tijdens het swingende dansconcert GROOVE op zondagmiddag duiken The Ruggeds, vorig jaar tot beste hiphop crew ter wereld gekozen, en Ghetto Funk Collective vijftig jaar terug in de tijd. Ze nemen het festivalpubliek mee op een reis door de evolutie van funk & soul, met muziek uit de periode van James Brown, Aretha Franklin & Marvin Gaye. Tijdens de afterparty in de foyer van Theater aan het Vrijthof zal Leroy Rey aka El Rey zijn visie op de wortels van hiphop laten horen.
Motus Mori RELIQUIEM
In samenwerking met Bureau Europa en Marres brengt de Nederlandse Dansdagen het bijzondere project Motus Mori RELIQUIEM van Katja Heitmann naar Maastricht. In RELIQUIEM ervaar je andermans beweegredenen op de meest directe en indringende manier mogelijk: via jouw lichaam. In een intiem ritueel verplaats je jezelf in de vele donateurs van het archief en neem je hun persoonlijke ‘bewegings-relikwieën’ op in jouw bewegingsrepertoire.
Motus Mori RELIQUIEM wordt van 5 t/m 10 oktober dagelijks gepresenteerd in Bureau Europa.
Dansdagen voor professionals
De Nederlandse Dansdagen organiseert voor dansprofessionals gedurende het festival een groot aantal debatten, rondetafelgesprekken en netwerkmomenten, altijd in nauwe samenwerking met partners in het dansveld, zoals o.a. Podiumkunst.net en het Allard Pierson (archivering), het Jeroen Bosch ziekenhuis (dansmedische zorg), de Kunstenbond (fair practice/fair payment), de Urban Dansdagen (brandende kwesties in hiphop), Huis voor de Kunsten (MBO-dansopleidingen) en ICK Amsterdam (dansonderzoek). Het volledige professionals-programma staat vanaf 26 augustus op onze website.
Praktisch
De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van vrijdag 4 tot en met donderdag 10 oktober 2024. Kaarten voor een deel van het programma gaan op 18 mei in de verkoop. Het volledige programma wordt op 26 augustus bekendgemaakt, waarna op 31 augustus de verkoop van het gehele festivalprogramma start. Zie nederlandsedansdagen.nl.
Kun je niet naar Maastricht komen of geen genoeg krijgen van dans? Volg dan Op Pad met Redo, waarin Redouan Ait Chitt (bekend van Project Dans bij NPO 1) voor het vijfde jaar op rij verslag doet van de voorstellingen, een kijkje achter de schermen biedt en artiesten interviewt. Te volgen via de website. Ook kun je je vanaf nu op de website inschrijven voor het online programma.
- Foto 1, fotografie door Altin Kaftira
- Foto 2, fotografie door Sjoerd Derine
- Foto 3, fotografie door Emile Vrolijk
- Foto 4, fotografie door MaisonRowena