Winnaars Dansprijzen 2023 bekend

Zwanen voor Avatāra en danser Giorgi Potskhishvili, Jonge Zwanen voor Als het anders loopt en danser Yeli Beurskens, Junadry Leocaria wint Innovatieprijs, Nita Liem wint Dansspeld. 
29 september 2023

Maastricht, 29 september 2023 - Vanavond zijn tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof de Dansprijzen uitgereikt: de VSCD Zwanen en Jonge Zwanen, eren gezelschappen, choreografen en dansers die in het afgelopen seizoen een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht brengt innovatieve ontwikkelingen en talentvolle makers aan het licht. De Dansspeld van de Nederlandse Dansdagen wordt uitgereikt als teken van verdienste voor belangrijke bijdragen aan de danssector.

Dit zijn de winnaars van de 26e editie van de Nederlandse Dansdagen 2023 op een rij: 

ZWANEN
De Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie werd toegekend aan Avatāra van Shailesh Bahoran gemaakt door de Duda Paiva Company i.s.m. IRC.

Danser Giorgi Potskhishvili van Het Nationale Ballet kreeg de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in De groene tafel uit het programma Shadows.
 
JONGE ZWANEN
De Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansproductie ging naar Als het anders loopt van Elien van den Hoek, Andreas Denk en Adam Peterson (Het Houten Huis/plan d-/Club Guy & Roni). 

Yeli Beurskens ontving de Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansprestatie voor haar rol in Hold Your Horses van De Dansers.

DANSSPELD
Nita Liem wint de Dansspeld, een prijs van de Nederlandse Dansdagen. De prijs is een teken van verdienste voor belangrijke bijdragen aan de danssector in Nederland. Liem ontvangt de prijs voor haar bijdrage aan de hiphop danscultuur in Nederland.

INNOVATIEPRIJS NEDERLANDSE DANSDAGEN MAASTRICHT
Junadry Leocaria is de winnaar van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. De stimuleringsprijs brengt innovatieve ontwikkelingen en talentvolle makers aan het licht. Leocaria ontvangt 25.000 euro voor een nieuw te maken werk, wat tijdens de Nederlandse Dansdagen 2024 in première zal gaan. De Innovatieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Maastricht.

Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertgebouwen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het kapitaal van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een groeiend publiek. Daarom reikt de VSCD jaarlijks prijzen uit voor de indrukwekkendste podium prestaties in verschillende genres. De VSCD Dansprijzen worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.
 

Groepsfoto winnaars 2.jpg

Beelden door: Sjoerd Derine