Genomineerden VSCD Zwanen 2024

De genomineerden voor de Zwanen en de Jonge Zwanen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) 2024 zijn vanaf vandaag bekend! Deze befaamde dansprijzen worden uitgereikt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 4 oktober om 20.00uur in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.  

Alle genomineerde gezelschappen, choreografen en dansers hebben volgens de jury’s in het afgelopen seizoen 2023-2024 een uitzonderlijke artistieke kwaliteit geleverd.  

27 juni 2024

Genomineerden Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2024:

Tipping Point van Pia Meuthen (Panama Pictures in coproductie met LOFFT – DAS THEATER in Leipzig (D) en Strijbos & van Rijswijk) 
De jury over Tipping Point: Met poëtische bewegingsvoorstellingen waarin acrobatiek en dans versmelten met compositie en beeld, vormt Panama Pictures een unieke toevoeging aan het Nederlandse dansveld. Tipping Point is een hoogtepunt in het oeuvre. In een wereld die met elke beweging uit balans dreigt te raken, verbeelden de dansers hoe de kracht van samen de wankeling van het moment overstijgt.

Rhythm & Flow van Marco Gerris (ISH Dance Collective) 
De jury over Rhythm & Flow: Gezelschap ISH bevraagt al jaren wat een dansvoorstelling moet of kan zijn. Met sport, club en street skills in het theater zijn zij essentieel voor de ontwikkeling van de Nederlandse dans. Rhythm & Flow is een indrukwekkende fysieke verkenning van de vraag: hoe beweeg je door het labyrint van het leven?

The Balancing Act van Ann Van den Broek (WArd/waRD in coproductie met Theater Rotterdam (NL) en Le Lieu Unique in Nantes (FR)) 
De jury over The Balancing Act: The Balancing Act is een indrukwekkende toevoeging aan het imposante oeuvre van WArd/wARD. Dans, technologie en het persoonlijke vloeien in elkaar over in een gemediatiseerde zoektocht naar het zelf. Het is een krachtig thema van deze tijd, dat door de fenomenale performers aangrijpend wordt verbeeld.

Genomineerden Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie 2024:

Kalin Morrow voor haar rol in The Previous Owner (Dunja Jocić/BIRD Productions)
De jury over Kalin: In deze futuristische sci-fi solo voert Kalin Morrow een indrukwekkende strijd tegen de vijandige overname van haar lichaam. Met haar uitmuntende techniek en de haast onaardse kwaliteit van haar bewegingsidioom levert zij een bovenmenselijke inspanning om de identiteit van haar personage vast te houden. 

Tarek Rammo voor zijn rol in Tipping Point (Pia Meuthen/Panama Pictures) 
De jury over Tarek: Tarek Rammo koppelt fabelachtige fysieke skills aan een groot gevoel voor theater. In Tipping Point, waarin de wereld zwalkt en zwiept, focust hij op de subtiliteit van wat hij vertelt met een gelaagde, poëtisch geladen lichaamstaal die balanceert tussen acrobatiek en dans.

Matilde Tommasini voor haar rol in Khôra (Astrid Boons/Korzo) 
De jury over Matilde: De eigenheid én het vermogen om fluïde te zijn van de charismatische danseres Matilde Tommasini leidt in Khôra van Astrid Boons tot een scala aan nieuwe fysieke uitdrukkingsmogelijkheden. Matilde is in dit werk een natuurkracht die onbevangen de uitersten van het lichaam verkent.

Genomineerden Jonge Zwaan meest indrukwekkende jeugddansproductie 2024:

Milky Way (8+) van Freek Nieuwdorp, Art Srisayam en Arnold Put (Maas theater en dans)
De jury over Milky Way: Voorstellingsvermogen en humor krijgen ruim baan in deze op alle fronten doordachte productie. Een eenzame jongen fantaseert dat hij een ruimtereis maakt met twee imaginaire vrienden. Acteur Freek Nieuwdorp en dansers Art Srisayam en Arnold Put laten de toeschouwer naar de grootsheid van het heelal kijken met kinderlijke verwondering.

Hoop! (12+) van Wies Bloemen (Danstheater AYA) 
De jury over Hoop!: In haar afscheidsvoorstelling als artistiek leider van Danstheater AYA geeft Wies Bloemen vier jonge dansers genereus de ruimte om hun uiteenlopende kwaliteiten te tonen op een aaneenrijging van popliedjes die in het teken staan van hoop in een niet zo hoopvolle wereld.

Op een onbewoond (6+) van MAN || CO 
De jury over Op een onbewoond: In deze inventief vormgegeven voorstelling draait het om het ongemak dat gepaard gaat met de omgang met anderen en het leren kennen van je zelf. De geweldig op elkaar ingespeelde performers schakelen van hilarische tekenfilmhumor, via secuur getimed bewegingstheater tot diep vanuit het lijf opborrelende dansimpulsen.   

Genomineerden Jonge Zwaan meest indrukwekkende jeugddansprestatie 2024:

Gwen Langenberg voor haar rol in Pinocchio Effect (10+) (Cecilia Moisio/Maas theater en dans & Scapino Ballet Rotterdam) 
De jury over Gwen: In een rijkgeschakeerde dansersloopbaan ontwikkelde Gwen Langenberg zich tot een veelzijdige performer. Dat bewijst ze in Cecilia Moisio's spectaculair vormgegeven creatie Pinocchio Effect. Moeiteloos wisselt Langenberg het spelen van een autoritaire vader af met minimalistische dansfrasen, waarbij ze een fraaie balans vindt tussen concentratie en expressiviteit.

Winter Wieringa voor zijn rol in Hoop! (12+) (Wies Bloemen/Danstheater AYA) 
De jury over Winter: In Hoop! valt Winter Wieringa op door zijn lichtvoetige, soms bijna nonchalante manier van dansen. Lopen, zitten, op zijn hoofd staan, windmills draaien: het ziet er allemaal even vanzelfsprekend uit. In duetten en groepsdansen laat Wieringa zich kennen als een intrigerende danser naar wie je wilt blijven kijken.

Luciano Hiwat voor zijn rol in Kromanti (10+) (Dietrich Pott/ISH Dance Collective)
De jury over Luciano: In een levendige voorstelling over Surinaamse winti-rituelen onderscheidt Luciano Hiwat zich met een soepele mix van explosieve hiphop-skills en swingende afrobreak. Deze danser beschikt over het bijzondere talent individueel op te vallen, terwijl hij toch duidelijk deel blijft uitmaken van het hechte dansers ensemble. 

Instagram formaat.png

 De Dansjury 2023-2024 bestaat uit:

 • Joery Wilbers (voorzitter), directeur De Domijnen Sittard
 • John Agesilas, co-artistiek directeur Summer Dance Forever en Hip Hop Academy, docent AHK
 • Wendy Lubberding, journalist
 • Mitchell-Lee van Rooij, oud-danser en marketeer Korzo
 • Julie Vegter, programmeur dans bij Vondelpark Openluchttheater en Julidans
 • Dave Schwab, hoofd programmering bij Theater Rotterdam 
 • Lynn Bartels, programmeur en artistiek kerndocent dans theater de Meervaart

​​​​

De Jeugddansjury 2023-2024 bestaat uit:

 • Liesbeth Wildschut (voorzitter), danswetenschapper
 • Fritz de Jong, dansjournalist Het Parool, Theaterkrant
 • Erik Kaiel, choreograaf
 • Mouna Laroussi, danstheater maker en cabaretier
 • Nicky van Rossum, programmeur Theater Orpheus, Apeldoorn
 • Janneke Schmeitz, festivalcoördinator schrit_tmacher just dance! en dansprogrammeur Parkstad Limburg Theaters
 • Eline van der Stoep, Programmeur jeugd, jongeren en educatie bij Theater Zuidplein

De VSCD Dansprijzen worden uitgereikt sinds 1983.  De winnaars ontvangen een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

De Zwanen worden mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

VL_LOGO_2024_RGB.png
vscd-logo_liggend met ondertitel zwart.png