Kijk terug: Staat van de Nederlandse Dans

De Nederlandse Dansdagen hecht veel waarde aan de ontmoeting met en tussen dansprofessionals, die het festival elk jaar in groten getale bezoeken. Het festival is een moment om samen te genieten van al dat moois dat de Nederlandse dans te bieden heeft. Tegelijk wil het festival bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het bijzondere danslandschap in ons land.

Staat van de Nederlandse Dans

Om te kunnen bepalen waar je naartoe wil, moet je weten waar je staat. Een belangrijke pijler in het professionele programma is dan ook De Staat van de Nederlandse Dans die elk jaar opnieuw wordt voorgedragen door ‘iemand’ die actief is binnen de Nederlandse Danswereld. Dit jaar werd de Staat uitgesproken door niemand minder dan Alida Dors

Om te kunnen bepalen waar je naartoe wil, moet je weten waar je staat. Een belangrijke pijler in het professionele programma is dan ook De Staat van de Nederlandse Dans die elk jaar opnieuw wordt voorgedragen door een persoon met een toonaangevende rol binnen de Nederlandse Danswereld. Dit jaar wordt de Staat van de Nederlandse Dans uitgesproken door choreograaf, theatermaker en artistiek directeur van Theater Rotterdam, Alida Dors.

Alida Dors draagt dit jaar zowel de Staat van het Theater (1 september, tijdens het Nederlands Theater Festival) als de Staat van de Nederlandse Dans (30 september, tijdens de Nederlandse Dansdagen) voor. Zij is de eerste persoon in de geschiedenis die beide Staten voor haar rekening neemt en brengt daarmee de twee kunstdisciplines theater en dans dichter bij elkaar. 

Alida Dors: “Dat beide festivals me deze uitnodiging geven is een mooie uitdaging. Ze hebben bewust samen deze keuze gemaakt, en ik ben in vorm en tekst vrij om te doen wat ik denk dat het beste past bij mijn boodschap. Daarmee hebben ze me overtuigd. Ik pak de mic op, want...my silence will not protect me…you...or us!"

In 2021 was het de beurt aan niemand minder dan Conny Janssen om de staat uit te spreken.

Waar te beginnen. Er is veel aan de hand in de wereld dichtbij en ver weg.
Veel is gezegd, geschreeuwd en geschreven over de bizarre periode die de wereld op zijn grondvesten deed schudden en vorig jaar maart in Nederland aanbrak.
We kunnen er niet omheen.