Dans het hele jaar door!

Zonder dans in Nederland geen Nederlandse Dansdagen. De Nederlandse Dansdagen is meer dan een 7-daags festival. We staan het hele jaar door klaar voor het dansveld, de dansliefhebber en de dansontdekker.
Op deze pagina vind je een overzicht van alle Nederlandse premièremomenten van dansvoorstellingen en festivals die dans vieren.

We gaan deze pagina binnenkort weer beginnen met het vullen van de danspremières 2022-2023. Meld alle danspremières hier aan.


Juni

3 JUN
12:00
FRAME | DansBlok

FRAME is een dansvoorstelling met twee dansers over balans vinden en elkaars grenzen ontdekken. Wanneer kun je elkaar vertrouwen, op elkaar steunen en wanneer durf je elkaar los te laten? Het leven is zoeken naar een balans tussen jezelf en anderen. Moet je het altijd met elkaar eens zijn om samen door één deur te kunnen?
10 JUN
20:15
Forsythe festival | William Forsythe

Als één choreograaf de ontwikkeling van de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed en gestuurd, is het William Forsythe wel. De traditionele logica en dynamiek van het ballet zijn door hem stevig op hun kop gezet. Met veel trots presenteert Het Nationale Ballet voor het eerst een programma met drie van zijn meesterwerken: The Vertiginous Thrill of Exactitude, Pas/Parts 2018 en de Nederlandse première van het internationaal bejubelde Blake Works l.
15 JUN
20:00
Igone in Carré | Igone de Jongh

Na het succes van vorig jaar presenteert Igone de Jongh opnieuw haar eigen dansgala in Koninklijk Theater Carré. Van 15 tot en met 18 juni staat het theater in het teken van alles wat de voormalige prima ballerina inspireert. Het wordt een unieke show met bijdragen van talent uit alle windstreken. Onder meer choreografenduo en dansers Sasha Riva en Simone Repele, The United Ukrainian Ballet en jong pianotalent David Kooi zullen schitteren in Carré.
17 JUN
20:30
JAZZCAFÉ | Tappin-It Collective

Soms is het beter om niet te weten wat er gaat gebeuren en het onbekende met open armen tegemoet te gaan. In de swingende droom-realiteit van J A Z Z C A F É is the sky the limit en komen de muzikale gasten samen om de dagelijkse sleur van de rigide buitenwereld van zich af te schudden. Er wordt muziek gemaakt, gedanst, gegeten en gedronken. De bladmuziek wordt op het vuur gegooid en het script wordt in de blender gestopt. Ze gaan pianospelen met hun neus, drinken wijn uit een saxofoon, zingen liedjes achterstevoren en tapdansen op het plafond. Want: wie niet kan improviseren zal niet overleven. Nooit. In een combinatie van tap, mime, live muziek, object-percussie, paaldans en rollerskating neemt Tappin-It Collective je mee in een wervelwind van fysieke muzikaliteit in een voorstelling over vrijheid, over regels en hoe ze te breken.
22 JUN
20:15
End of Season | Introdans

Bij Introdans start de zomer pas echt met de voorstelling End of Season: de feestelijke afsluiting van het dansseizoen. Traditiegetrouw brengt Introdans in juni altijd een zwoel en divers programma vol hoogtepunten en nieuwe werken. Ook dit jaar mag het dak er af met een spetterende voorstelling. Naast een terugblik op seizoen 2022-2023 is er ook de Introdans-première van SH-BOOM! van choreografieduo Paul Lightfoot en Sol León. Een licht en luchtig werk vol humor waarmee je zomerperiode heerlijk begint.
24 JUN
15:00
Voor de Draad Ermee 3+ | De Stilte

Hoe innig zijn we met elkaar verbonden? In een leven dat begint met een navelstreng en draadloos eindigt, zijn mensen verbonden met elkaar. Hoe lopen al die lijntjes in een wereld waarin we soms afstand nemen, maar net zo vaak op elkaars tenen gaan staan? Voor de draad ermee speelt met de zichtbare en onzichtbare draden die ons in evenwicht houden. Twee dansers, twee stoelen, een tafel en een bed maken de huiselijke wereld compleet. Met een vleugje Louis Davids: ‘Je verbeeldt je dat je aan de touwtjes trekt, maar och, het leven smijt je heen en weer..’ Met op maat gemaakte muziek van Stevko Busch.

September

16 SEP
20:15
Four Temperaments | HNB

Het Nationale Ballet opent het seizoen met Four Temperaments, waarin vier choreografen van verschillende generaties via dans hun eigen, unieke stem laten horen. Wat hen bindt, is dat zij alle vier nadrukkelijk in dialoog gaan met de door hen gebruikte muziek. Naast wereldpremières van Ted Brandsen en Juanjo Arqués bevat Four Temperaments sleutelwerken uit het oeuvre van George Balanchine en Hans van Manen, waarin de beide meesterchoreografen op ingenieuze wijze muzikale details en nuances weten bloot te leggen.

Oktober

18 OKT
19:00
ATMEN | Nicole Beutler Projects

n ATMEN word je meegenomen naar een toekomst, waarin de schouwburg is o verwoekerd door de natuur. In de vochtige, vibrerende diepten heeft de natuur haar plek veroverd en krijgt de wilde belofte van een nu nog onvoorstelbare werkelijkheid geleidelijk vorm. De aarde komt eindelijk weer op adem en wordt een pulserend post - apocalyptisch paradijs vol leven. Vanuit de schaduwen klinken flarden van romantische natuurliederen. In het maanlicht komen hybride wezens tevoorschijn. In deze immersieve beeldende performance zijn we op weg naar een nieuwe balans.
28 OKT
20:15
WE, the EYES | Emio Greco | Pieter C. Scholten – ICK Dans Amsterdam

Wie zijn wij? Hoe leven wij na instortende zekerheden? In WE, the EYES zijn de overlevenden na een vernietigende brand op zoek naar het ware leven, naar de verbinding met hun instincten, intuïtie en met elkaar. De groep baant zich vanuit totale duisternis een weg naar het licht, naar nieuwe vormen van bestaan, leven en identiteit. Ergens lijkt vuur te zijn. Hoe kunnen ze weer lustig spelen met het vuur zonder op te branden? Hoe schipperen ze tussen fatalisme en hoop, tussen eindtijd en toekomst, tussen afbranden en opbouwen, tussen adem en ademloosheid?

Februari

3 FEB
19:30
10 | HNB

Dit seizoen viert de Junior Company van Het Nationale Ballet haar tienjarig jubileum én dat van artistiek coördinator Ernst Meisner met een extra feestelijk tourneeprogramma. Dit omvat drie geheel nieuwe creaties plus een werk dat voor het eerst door de Junioren wordt gedanst, én Valse Fantaisie, een even lichtvoetig als veeleisend klassiek-romantisch juweel van meesterchoreograaf George Balanchine.
4 FEB
10:00
Blikvangers 1+ | De Stilte

In het begin was de wereld onbevangen. Het leven was zó ongerept, dat nieuwsgierigheid geen last had van angst of boosheid. Als de open blik van degene die de wereld bekeek, zo ongerept was het. De klank van water, de stroom van beweging, de natuur was woordeloos. Ontdekken was een peulenschil. Elke aanraking was het begin van een avontuur. Twee dansers en een muzikant gaan terug naar dat begin met ongebruikelijke instrumenten en ongebruikelijke ontmoetingen, die vanzelfsprekend worden omdat ze er nu eenmaal zijn.

Maart

9 MAA
20:15
Oedipus Rex / Antigone | HNB

Misdaad en straf staan centraal in dit tweeluik van Stravinsky’s Oedipus Rex (1927) en de wereldpremière van Samy Moussa’s Antigone (2020). In deze nieuwe productie van de Britse topchoreograaf en regisseur Wayne McGregor komen de werelden van de klassieke tragedie, hedendaagse dans en 20ste- en 21ste-eeuwse muziek samen.
30 MAA
20:15
Dancing Dutch | HNB

In Dancing Dutch komen vier choreografen samen die ondanks hun verschillende herkomst allen in ons land geworteld zijn en hier hun eerste grote successen vierden. Voor het eerst danst Het Nationale Ballet een creatie van Jiří Kylián, de choreograaf die Nederlands Dans Theater ruim dertig jaar lang internationaal succes bezorgde. Daarnaast bevat dit programma een meesterwerk van Nederlands bekendste choreograaf, Hans van Manen, en premièreballetten van Associate Artist David Dawson en Young Creative Associate Milena Sidorova.

Juni

15 JUN
20:15
Stravinsky Sprookjes | HNB

Hij is niet alleen de belangrijkste klassieke-balletchoreograaf van deze tijd, de in Sint-Petersburg geboren Alexei Ratmansky is ook een van de grootste criticasters van de Russische invasie in Oekraïne. Nadat hij vorig jaar zijn Giselle instudeerde met het in Den Haag in allerijl opgerichte United Ukrainian Ballet presenteert Het Nationale Ballet nu twee van zijn meest succesvolle en fantasierijke balletten: zijn wervelende Firebird en de Europese première van het poëtische The Fairy’s Kiss. Beide gezet op de magistrale muziek van Igor Stravinsky.
28 JUN
19:30
Gala | HNB

Volgend op de uitbundige viering van het zestigjarig jubileum in juni 2022 presenteert Het Nationale Ballet aan het slot van seizoen 2023/2024 wederom een grootse, wervelende galavoorstelling. Meer dan 250 dansers maken hun opwachting tijdens dit bijzondere event, dat vanwege twee bijzondere jubilea een extra feestelijk tintje krijgt.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof