Home Nieuws

Toer van Schayk ontvangt als eerste de Dansspeld


3 Oktober 2021

Choreograaf, beeldend kunstenaar en eregast van de Nederlandse Dansdagen 2021, Toer van Schayk, ontving gisteravond tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala in Maastricht de eerste Dansspeld als teken van erkenning voor de kennis, wijsheid en eigenzinnigheid die hij al decennialang bijdraagt aan het dansveld. Een sieraad van de dans, voor een sieraad voor de dans, als symbool van continuïteit en het markeren van ons cultureel geheugen. 

Maker en ontwerper van het sieraad is Trudi van Schaik.

Hugo Thomassen

Toer van Schayk is onlosmakelijk verbonden met Het Nationale Ballet. Zijn decor- en kostuumontwerpen sieren het toneel sinds de oprichting in 1961 en in de jaren erna danste en maakte hij eigenzinnige dansen. Ook geniet Van Schayk grote bekendheid als beeldend kunstenaar.
De afgelopen 5 jaar is de Nederlandse Dansdagen bezig geweest met het verbinden van het erfgoed, actualiteit en de toekomst van de Nederlandse Dans. Zoals met het dansMuseum, waar dit jaar het werk van Toer van Schayk centraal staat. Om dit kracht bij te zetten wil de Nederlandse Dansdagen degene die dit vertegenwoordigen eren met de Dansspeld, een nieuw teken van verdienste.

Erwin Olaf


dansMuseum #5 Veranderende Vormen: Vijf gesprekken met Toer van Schayk
Het dansMuseum streeft ernaar de Nederlandse dans elk jaar weer vanuit nieuwe en verrassende perspectieven te belichten, en dit jaar is daarop geen uitzondering. dansMuseum #5: Veranderende Vormen is een tentoonstelling die ‘in gesprek’ gaat met een van de veelzijdigste artiesten in de geschiedenis van de Nederlandse dans: choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.
Gedurende zijn carrière heeft Toer van Schayk menig vorm van artistieke expressie verkend. Van choreografie tot aan schilderkunst en van beeldhouwkunst tot aan decorontwerp, zijn breed geschakeerde oeuvre getuigt van een leven gewijd aan en omringd door kunst. Om dit te eren — én zijn 85e verjaardag te vieren — brengt de tentoonstelling dit jaar een hommage aan zijn unieke artistieke visie en het voorbeeld dat hij als vooraanstaand, multidisciplinair danskunstenaar stelt.

Toer van Schayk - tekeningen
In samenwerking met het Bonnefantenmuseum en in aansluiting op de online tentoonstelling Veranderende Vormen: Vijf gesprekken met Toer van Schayk, presenteren de Nederlandse Dansdagen en het dansMuseum tekeningen uit Van Schayks recent voltooide episodische serie, geïnspireerd door door Giovanni Domenico Tiepolo’s ‘Punchinello’-serie (ca. 1800). De dertig getoonde tekeningen, die van 30 september t/m 7 oktober in het Bonnefantenmuseum te zien zijn, worden begeleid door een gefilmd gesprek tussen Van Schayk en kunst- en literatuurhistoricus prof. dr. Emilie Sitzia.Toer Van Schayk 
Toer van Schayk is een choreograaf en beeldend kunstenaar. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, en zette zijn opleiding in de beeldende kunsten voort aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Gedurende zijn zestigjarige carrière bij Het Nationale Ballet was hij een gevierd danser, decorontwerper en choreograaf, en creëerde hij 56 balletten voor het gezelschap. Voor 7e Symfonie won hij in 1987 de choreografieprijs van de VSCD. In 2012 ontving hij de Zilveren Penning van de stad Amsterdam en de Life Time Achievement Award voor zijn complete oeuvre van de Benois de la Danse. In 2016 werd hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof